Veelgestelde vragen


 

Beste student,
Wanneer je begon met studeren, zul je waarschijnlijk in contact zijn gekomen met allerlei (studenten)verenigingen en disputen, die je allemaal proberen te overtuigen dat hun clubje het leukst is van allemaal. Maar wat houden al die dingen eigenlijk in? Om orde te scheppen in de chaos, staan al deze zaken hieronder uitgelegd.

Wat is een studentenvereniging?
Een studentenvereniging is een grote groepering van mannelijke en vrouwelijke studenten, die onder een naam allerlei gelegenheden scheppen buiten de studie om met elkaar een onvergetelijke studententijd neer te zetten. Bij een vereniging kunnen duizenden mensen lid zijn, dus wordt er vaak door leden voor gekozen om zich bij een dispuut in die vereniging te voegen. Dit is echter niet verplicht. In Maastricht zijn er de studentenverenigingen Circumflex, Tragos, KoKo, en Amphytrion voor studenten van de hotelschool.

Wat is een dispuut?
Een dispuut is een kleinere groep studenten, meestal 10-15 mensen, die volgens een bepaalde traditie hun tijd in Maastricht invullen. Anders dan een vriendengroep, heb je dus een groep met grote diversiteit: iedereen heeft een andere studie, achtergrond, interesses, en persoonlijkheid. Echter heeft ieder dispuut wel een overkoepelende en unieke overtuiging van wat ze met hun studententijd willen doen, wat deze uiteenlopende groep van individuen toch verenigt. Met uitzondering van enkele disputen, zijn de meeste disputen onderverdeeld in mannen- en vrouwendisputen.

Hoeveel tijd kost een dispuut?
Dit zal verschillen per dispuut, maar heb je ook grotendeels zelf in de hand. Bij Spiritus Vitalis borrelen wij op de woensdagavond. Alle actieve leden worden dan geacht aanwezig te zijn tot twee uur ’s nachts, tenzij ze studie-gerelateerde activiteiten die week hebben zoals tentamens. Deze verplichting schrikt veel mensen af, maar is tevens de reden dat disputen zo’n hechte groep zijn. Het garandeert een wekelijks moment om elkaar weer te zien en iets tofs met elkaar te doen dat de rompslomp van de studie doorbreekt. Daarnaast is één avond per week heel weinig en is je studie makkelijk te voltooien buiten het lidmaatschap om. Tegelijkertijd is het logisch dat extra tijd stoppen in een dispuut leidt tot een hechtere band en al met al een leukere studententijd, maar je bent geheel vrij om te bepalen in hoeverre je je inzet voor een dispuut.

Hoe word ik lid van een vereniging of dispuut?
Voor een vereniging moet je een ontgroening voltooien. Een ontgroening duurt een of meer weken en is vooral gericht op je toewijding en doorzettingsvermogen testen, niet ongelijk van wat ze in het leger doen. Dit wordt gedaan aan de hand van allerlei opdrachten, die fysiek en mentaal erg slopend kunnen zijn.

Voor een dispuut moet je een aspirant-tijd voltooien, ook wel A-tijd genoemd. Deze duurt langer: vaak een tot drie maanden, maar is minder intensief dan een ontgroening. In een A-tijd zul je ook opdrachten moeten uitvoeren, en sommigen zullen zeker je toewijding en doorzettingsvermogen testen, maar de meeste opdrachten zijn bedoeld om elkaar beter te leren kennen: dat de leden jou leren kennen, en dat jij zowel de leden als de tradities van het dispuut leert kennen. Immers ga je met hen een veel persoonlijkere band aan dan met een vereniging.

Bij Spiritus Vitalis heb je iedere week een opdracht die je op de woensdagavond moet presenteren. De rest van de week heb je de tijd om aan die opdracht te werken, uiteraard naast je andere verplichtingen (studie, familie, etc.). Met je studie wordt altijd rekening gehouden, maar het is uiteindelijk jouw eigen verantwoordelijkheid om alles op tijd af te hebben. Hierover communiceren is belangrijk.

Wat is een onafhankelijk dispuut?
Een onafhankelijk dispuut is geen onderdeel van een vereniging. Dit heeft enkele voordelen: ze hebben geen verplichtingen naar de vereniging toe, zoals bardiensten, extra contributie, of verplichte aanwezigheid op de stamkroeg. Dit maakt een onafhankelijk dispuut veel vrijer in hoe ze hun borrelavonden invullen. Voor studenten die lid willen worden betekent het ook dat je niet én een ontgroening én een aspirant-periode hoeft te voltooien. Spiritus Vitalis is een onafhankelijk dispuut, dus wij zijn vrij om te doen wat we willen, wanneer, met wie, etc. Spiritus Vitalis is, net als de meeste onafhankelijke disputen, wel onderdeel van Onafhankelijk Maastricht, een overkoepelend orgaan dat met name de Inkom coördineert en de onafhankelijke disputen verder met rust laat.

Waarin verschilt Spiritus Vitalis van andere disputen?
Allereerst moet gezegd worden dat Spiritus Vitalis een dispuut is, en zodoende houden wij net zoveel van een lekker biertje op een goed feestje als ieder ander dispuut. Wie ons in de Inkom heeft gezien, kan dit niet ontgaan zijn. Echter, hoe laat je ons ook zult vinden in de stad, tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat alleen maar bier drinken en in de kroeg staan eentonig is. Verandering van spijs doet eten, en wij geloven daarom ook dat je meer dingen kunt doen dan bier zuipen. Intussen is al 25 jaar gebleken dat iets als een debatavond of een lezing, naast verrijkend, ook enorm hilarisch kan zijn. Het is deze balans tussen genot en diepgang die zijn gelijke niet kent in Maastricht. Voor een voorproefje van dit soort activiteiten, kun je gerust langs komen op een van onze kennismakingsborrels na de Inkom op 31 augustus en 5 en 7 september.

Naast deze diversiteit in activiteiten, kiezen wij ook onze leden fundamenteel anders dan de meeste disputen. Waar de meeste disputen zoeken naar een persoon die zij kunnen vormen naar hun ideaal, prijzen wij juist individualiteit. Ook in onze A-tijd staat centraal dat jij leert begrijpen en leert overbrengen wie jij bent als persoon. Wederom zoeken we dus de diepgang op en plukken daar de vruchten van; dit zorgt ervoor dat al onze leden zichzelf kunnen zijn, wat het fundament is van een ongekend hecht dispuut waar we al 25 jaar trots op zijn en op de onvergetelijke studententijd die we met elkaar produceren.

Is er iets van een organisatie binnen een vereniging of dispuut?
Jazeker, al die mooie feestjes en activiteiten komen niet uit de hemel vallen. In een dispuut zijn er twee soorten van directie: het bestuur en commissies. Het bestuur bestaat uit een voorzitter (de Praeses), een secretaris (Ab-actis) en een penningmeester (Quaestor). Deze zijn met zijn drieën verantwoordelijk voor het regelen van alle organisatorische aspecten, zoals het organiseren van activiteiten, het regelen van integraties met andere disputen, het aanmelden voor toernooien, het onderhouden van de financiën, etc. De commissies bestaan meestal uit 2-3 leden, die zich richten op een bepaalde activiteit zoals het organiseren van een kerstdiner, of het bijwerken van deze website.

Kan ik mijn lidmaatschap op mijn CV zetten?
Het lidmaatschap bij een vereniging of een dispuut is vrijwel altijd nuttig om op je CV te zetten. Het geeft aan dat je niet alleen maar je studie hebt afgerond, maar ook de moeite hebt genomen om jezelf te verrijken, mensen te leren kennen, en je je niet makkelijk uit het veld laat slaan. Ook een bestuursfunctie toont dat je over belangrijke kwaliteiten als leiderschap en ambitie beschikt. Zeker als je toekomstige werkgever ook lid is geweest, zal hij/zij dit zeker als een voordeel zien. En dit is niet eens een onwaarschijnlijk scenario: het is niet toevallig dat heel veel succesvolle mensen zoals CEO’s, politici, advocaten of dokters bij een vereniging of dispuut hebben gezeten. Niet alleen voor je persoonlijke ontwikkeling is het dus nuttig, maar ook voor je carrière is het erg waardevol om bij een dispuut of vereniging te gaan.